Družba

Pokojine iz tujine in letni dodatek

Upokojenci iz Slovenije so delali u tujini. Največ na Hrvaškem, pa so tu Nemčija in Austrija, par upokojencev dobiva del upkokojnine iz Srbije. V Hrvaškoj je delalo okoli 26 000 upokojencev. Če dobivate  zgolj slovenske upokojnine, letni dodatek bo vam izplačen ta mesec, že 31. julija, v pet zneskih, odvisno od visine upokojnine. Vsak upokojenec kateri ma upokojnino višjo od 780 evrov, bo prejel najniži dodatek od 100 evrov.

Najvišjega, ki znaša 410 evrov bodo dibili tisti ki primajo upokojnino v znosu od 450 evrov. Večina upokojencev zeroma pravi da ta dodatek porabiju na kurjavo in nujne stroške. Vsi prejemniki letnega dodatka bodo dobili 10 evrov več kot lani in se za 20 evrov zvišala zgornja meja. S 760 evrov na 780 evrov, pokojnine in upokojenci do teba dobijo 100 evrov letnega dodatka. No niso zadovoljni, ker letni dodatek nebo izplačan, kot je določeno v pokojinskem zakonu. Vsem zgolj z dveh zneski različnih, dodatek bo višji z nižjim pokojninama in višji z nižjim pokojninama.

Leta 2011. so zplačani letni dodatki vsem upokojencem z dveh zneskih. Nižji dodatek so dobili upokojenci kateri so imeli pokojninu višjo od 412 evrov. Dodatek za upokojence z pokojninom nižjom od 412 evrov bil je 367 evrov. Od leta 2012. do 2015 dodatek so prejemali upokojenci z nižjimi pokojninama. 2015. leta se meja pokojnine dvigla z 622 evra na 750 evrom in so tisti z višjim upokojninama primili dodatek od 90 evrov.

Nižji letni dodatek zaradi upokojine z tujine prinaša veliko nezadovoljstvo

Če računamo koliko bo nam letni dodatek, pazimo koliko imamo skupne zavarovalne dobi in koliko od te v Sloveniji. Negdo ki je dopolnil 70 % zavarovalne dobi v sloveniji, dobi 70 % od letnega dodatka. Upokojenci kateri sporočijo znesek z tujine, njih 125 900 je v začetku leta dobil spis. Tisti upokojenci ki so dokazilo poslali do 30. travnja bo dodatek izplačan do konca septembra. Če bodo podatke u pokojini z tujine poslali do skrajnjeg roka, 30 septembra, letni dodatek prejemejo do konca leta. Upokojenci kateri ne bodo poslali dokazitev do konca septembra, ne bo izplačan dodatek.

Zpis mora Zavodu za pokojinsko in invalidsko osiguranje, sporočiti petina upokojencev, kolikšna im je pokojnina ki jo prijemajo iz tujine. Prvič je lani to naredilo 120 000 upokojencev, ker se po novem izplačilu letnega dodatka upošteva tudi pokojnina iz tujine. Zaradi tega je marsikateri upokojenc dobil nižji dodatek in ovo leto, bo takor tako. Vse to ni sploh dobro za upokojence kateri so zeloma nezadovoljni, da im se zmanjša letni dodatek katereg porabijo samo za nujne stroške.

Related posts

Kako najti kvalitetno medicinsko sestro in najboljšo nego?

Prioriteta: Kakovostno bivanje starejših

Upokojitev – začetek novega, zanimivega življenja

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com