"> Je začasni umik od čutenja resnično rešitev za zdravljenje bolečin? – Tretje obdobje
">
Aktivnosti Zanimljivosti Zdravlje

Je začasni umik od čutenja resnično rešitev za zdravljenje bolečin?

Novi eksperiment je pokazal, da bi lahko igranje iger v navidezni resničnosti (VR) in sproščanje v virtualnem okolju lajšalo kronične bolečine, zlasti kadar so posebno hude.prenašajo

V raziskavi je sodelovalo 120 hospitaliziranih pacientov, ki so v predhodnih 24 urah jakosti svoje bolečine na lestvici od ena do deset ocenili z vsaj tri. Nato so raziskovalci naključno izbrali polovico pacientov, ki so v naslednjih 48 urah trikrat dnevno uporabljali VR-očala. Druga polovica je bila uvrščena v kontrolno skupino in je na televiziji v sobi gledala oddaje o zdravju in velnesu, med drugim vodene vaje za sproščanje, recitiranje poezije in razprave o zdravstvenih temah. Pri slednjih se je povprečna ocena bolečine zmanjšala za 0,46 točke, medtem ko se je z uporabo izkušenj virtualne resničnosti (VR) zmanjšala za kar 1,72 točke.

Dr. Brennan Spiegel, glavni avtor raziskave ter profesor medicine in javnega zdravstva na univerzi v Kaliforniji in bolnišnici Cedars-Sinai Health System je v pogovoru za Reuters dejal, da je uporaba VR-naprav imela protibolečinski učinek na različne bolečine, med drugim bolečine v prebavnem traktu, ortopedske težave, nevrološke bolečine in bolečine, povezane z rakom, najbolj učinkovita pa je bila pri ljudeh, ki jih je najbolj bolelo. Sodelujoči, ki so na začetku preizkusa svoje bolečine ocenili z vsaj sedmimi točkami od desetih, so namreč poročali o zmanjšanju bolečine za 3,04 točke, v kontrolni skupini pa le za 0,93 točke.

Iluzija (vsaj začasno) zatre bolečino
Čeprav v raziskavi niso preverjali, na kakšen način uporaba virtualne resničnosti pomaga lajšati bolečine, obstaja več razlag, pojasnjuje Spiegel. “Po eni strani ustvari iluzijo, da čas hitreje mineva, kar pomeni, da imajo ljudje občutek, da bolečine trajajo krajši čas. Hkrati v kali zatre signale za bolečino, tako da ti ne morejo priti do možganov.”

Tehnologija VR se je prvič pojavila že pred desetletji, ko so jo uporabljali predvsem v vojaške namene v simulatorjih letenja. Na začetku je potrebna oprema zasedla celo sobo, danes pa je bistveno cenejša in manjša, zato jo vse pogosteje uporabljajo v različne medicinske namene, kot so terapije za zdravljenje travm in fobij, fizioterapije, lajšanje dentalnih bolečin ter lajšanje bolečin zaradi opeklin in drugih ran.

Nekatere množično proizvedene naprave VR potrebujejo za delovanje zgolj pametni telefon in naglavni prikazovalnik; posledično jih lahko vedno več ljudi uporablja za igranje iger in navidezne izlete v kraje, ki jih sicer morda nikoli ne bi mogli obiskati. Pacienti v študiji so lahko izbirali med 21 različnimi izkušnjami v virtualnem prostoru, denimo vodene sprostitvene vaje v naravi, simulacijo letenja in animirane igre.

Bolečina je kompleksen problem
Avtorji so v študiji zapisali, da je eden od ciljev, ki jih omogoča uporaba te tehnologije, tudi zmanjšanje uporabe opioidnih analgetikov, ki pri uporabnikih pogosto povzročajo odvisnost. Kljub temu, da je bila terapija v virtualnem svetu bolj učinkovita od gledanja televizijskih oddaj, med predstavniki obeh skupin ni bilo bistvenih razlik v zvezi z uporabo opioidov. “Ne gre za dokončno rešitev, saj je kljub primerljivo boljšim rezultatom skupine, ki je doživljala VR-izkušnje, bolečina ostala precej huda, v povprečju okoli 4,5 točke,” razlaga Max Ortiz Catalan, vodja laboratorija za biomehatroniko in nevrorehabilitacijo na švedski univerzi Chalmers.

Namesto tablete oddih v virtualnem svetu?

Kot pravi, gre za kompleksen problem, saj se pri pacientih pojavljajo zelo različne oblike bolečine iz različnih razlogov. Čeprav torej VR-terapije niso brez pomanjkljivosti, bi nekoč morda vsaj ob lažjih bolečinah namesto protibolečinske tablete izbrali oddih v virtualnem svetu. Pa je to res prava rešitev?

Related posts

Pri radiču se obrestujeta natančnost in potrpežljivost

Administrator

Pripravite vrtnine na jesen: Porova zavrtalka

Administrator

Poletna vadba na prostem: Kako se ogreti za pohodniški izlet

Administrator
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com